Ohjelma su 22.5.2016

Päiväohjelma Brinkkalan pihassa (muutokset mahdollisia)

klo 12-18 Tarinoiden virtaa: kertomuksia aikuisille ja lapsille

Brinkkalan pihan keskelle nousee tunnelmallinen jurtta, jonka sisälle astuva vieras pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta fiiliksestä ja ääneen luetusta kirjallisuudesta. Paikalla kirjoittajia, sanataiteilijoita, runoilijoita ja ääneen luettujen kertomusten taika.

 • 12:00 Avaussanat ja johdatus kolmanteen tilaan. Kirjakahvilan osuuskuntasihteeri Saana Rusi
 • 12:30 Kammio ry:n ”Juhla”-antologian julkistus ja maistiaisia tuoreesta antologiasta
 • 13:00 Kirjailijoita Sivuvalo-projektista. Ahmed Zaidan ja Roxana Crisólogo lukevat.  Poetry reading by writers Ahmed Zaidan and Roxana Crisólogo from the Sivuvalo project.
 • 13:30 Kaka ja kevad / Koiranne alkaa kohta kukkia (Otava 2016). Andrus Kivirähkin naseva kertomuskokoelma Heli Laaksosen suomentamana. V-S Virokeskuksen lukunäytteessä kertomukset luetaan lomittain viroksi ja suomeksi. 
 • 14:00 Silja Susi: Routamieli, lukunäyte fantasiaromaanista
 • 14:15 Laura Restrepo: Intohimon saari, lukunäyte Clippertonin atollilta. Suomentaja Laura Vesanto lukee.
 • 14:30  Liv Strömquist: Kielletty hedelmä. Uuden sarjakuvakirjan suomentaja Helena Kulmala lukee otteita ja kertoo miksi Kielletty hedelmä on vuoden tärkeimpiä ja hauskimpia sarjakuvakirjoja.
 • 15:00 villainen. Uunituoreen käsityökirjan ihmettelyä tekijöiden kanssa.
 • 15:30 Lasten satuhetki kirjoittajaryhmä Tapiirin kanssa
 • 16:00 Purssi Hiitinen: Perifeerisiä satuja
 • 16:30 Lukupultti: Stinke Itäniemi. Haastattelussa Saturnuksen viettelyksen kirjoittaja
 • 17:00 TURYA:n eli Turun Uusien Runoilijoiden Yhteistyö ja Avunanto -ryhmän runoja

klo 14 Paneelikeskustelu: Kolmas tila

Keskustelemassa teoreettisista ja taiteellisistä näkökulmista ovat FM Taru Tuomisto, kirjailija Stinke Itäniemi, tutkija Kati Launis ja Runokohtauksia-hankkeen Akhlad Al-Mudhavar.

klo 13-15 Runomuotokuvia

Tule teettämään itsestäsi runomuotokuva! Kirjoittajaryhmä Tapiirin taiteilijat maalaavat runomuotokuvia.

klo 13-16 Uusgoottilaisen käsialan työpaja

Käsialatyöpajassa tutustutaan ja opetellaan alkeita niin kutsutusta saksalaisesta käsialasta eli uusgoottilaisesta käsialasta. Se oli Suomessa käytössä ollut käsialatyyppi 1500-luvulta 1800-luvun alkuun, jolloin nykyinen, nyt kouluopetuksesta väistyvä latinalainen kaunokirjoitus tuli vallitsevaksi. Työpajassa voi tutustua opastetusti tai itsenäisesti eri-ikäisten kirjeiden ja asiakirjakummallisuuksien kopioihin, opetella vanhan käsialan lukemisen alkeita sekä vaikkapa opetella kirjoittamaan oman nimensä 1700-lukulaisittain.

klo 14-18 Radikaalit ristipistot

Työpajassa opastetaan pienten ja merkityksellisten ristipistotöiden tekemisessä.  Toteuta vaikka kirjanmerkki omalla statementillä tai kuvalla. Tarjolla materiaalia inspiroitumiseen, omia saa myös tuoda mukana.

klo 12-18 Feministiset aakkoset -väritystehtävä

A=Aktivisti, B=Banderolli, C=Canth, Minna. Tule värittämään itsellesi omat Tulva-lehden feministiset aakkoset!

klo12-18 QFemZinen zinetyöpaja

QFemZinen zine-työpajassa opetellaan tekemään alusta loppuun oma zine! Onko sinulla mielessä, jokin aihe, josta haluaisit muidenkin lukevan? Tai haluaisitko muuten vaan piirtää, leikata, liimata? Aiheen ei tarvitse olla vakava mutta se voi olla. Tervetuloa tekemään ja ideoimaan!

klo 12-18 Cut up -runotyöpaja

Työpajassa jalostetaan paperinkeräyksestä poimituista kirjoista uutta sanataidetta. Millainen runo syntyy rakkausromaanista? Entä vanhasta sosiaalipolitiikan alan väitöskirjasta? Tule kokeilemaan!

klo 12-18 OKM = Oma Kirja Mukaan

Tapahtuma-alueelle julistetaan lukurauha; tervetuloa rentoutumaan (toivottavasti) aurinkoisissa tunnelmissa oman kirjan kanssa. Valitse sopiva tuoli ja nauti!

klo 12-18 Runokahvit

Tänään saat kahvin runon hinnalla. Käy hakemassa Kirjakahvilan kassalta paperi, kirjoita siihen oma runosi ja ojenna se maksuksi kahvista. Runot jäävät näyttelyyn Kirjakahvilaan viikoksi.

 

 

Kirja irti! -festivaali sijoittuu Kirjakahvilaan ja Brinkkalan pihaan klo 12-18. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.