Uutta kirjallisuuden hansaliittoa rakentamaan / Kari J. Kettulan avauspuheenvuoro Turun Kirjakahvilan Kirja irti! -festivaalilla 18.5.2013

Hyvät ystävät,

tervetuloa Kirja irti! -tapahtumaan, Turun kirjalliseen Woodstockiin! Kirjallisuus voi pelastaa maapallon!

Kun maailmanajat kovenevat ja näköalat samentuvat, tarvitaan kirjamessujen ja kirjakahviloiden tapaisia luostareita ja majakoita, joiden valot palavat pimeinäkin aikoina. Turun Kirjakahvila on aina ollut vapauden valtakunta, luovuuden tyyssija, jännittävien uutta luovien kulttuurikaravaanien seralji ja uusien ajatusten majatalo ja vapaakaupunki.

Kun Turun kirjamessuja yli 20 vuotta sitten aloin rakentaa, yhtenä suurena ideanani oli Sherwoodin metsä, joka antaisi suojaa ja kokoaisi yhteen kaikenlaisia kulkijoita, lainsuojattomia ja väärinajattelijoita. Sama tehtävä on aina ollut myös Turun Kirjakahvilalla kautta aikojen. Täällä kaikkien on ollut aina helppo hengittää! Tämä on aina ollut todellinen Hotel California! Hienoa on, että Turun ehkä paras musiikin kesätapahtuma, Ilmiö-festivaalikin voimakkaasti liputtaa olevansa musikaalinen Sherwoodin metsä. Sitä se oli jo viime kesänäkin.

Olen viime aikoina kehitellyt ideaa uudesta kirjallisuuden ja uusien ajatusten Hansaliitosta. Tarkoituksena on, että jo ehkä ensi vuonna Turkuun kokoontuisi kirjakahvilaväkeä, kirjallisuuden opiskelijoita ja luovia kirjoittajia eri Itämeren maista suunnittelemaan uusia toimintamuotoja. Ehkä jo seuraavassa Kirja irti! -festivaalissa täällä Kirjakahvilan pihalla nähdään vieraita Saksasta, Puolasta, Liettuasta, Latviasta, Virosta, Venäjältä, Ruotsista ja Tanskasta pohtimassa, miten Ilon, Sivistyksen ja Mielikuvituksen lippu saadaan uudelleen nousemaan kaikkiin Itämeren rantavaltioihin.

Hyvät ystävät,

tämänvuotisen Kirja irti! -festivaalin teema kirjallisuus yhteiskunnallisena vaikuttajana on tärkeä. Toivotan onnea ja menestystä ja vilkkaita keskusteluja ja julistan tapahtuman avatuksi!

Eläköön kesä, eläköön Turun Kirjakahvila, eläköön Bob Marley!

Mainokset